Tavan Kaplama Kaç Çeşittir Ve Farkları Nelerdir?

 

Öncelikle tavan kaplama nedir buna değinelim. Tavan kaplama bilindiği üzere eps köpük malzemeden üretilmiş, buharla şişirilen, yıllardır çok çeşitli alanlarda kullanılmış ve petrolden üretilen malzemelerdir.
 
Dış cephelerde de kullanılan bu malzeme, aynı hammadde ile iç cephelerde de kullanılmaya başlandı. Tabi dış cephelerde kullanıldığı gibi ebat olarak büyük ve düz bir plaka halinde değil, biraz daha ince, zarif ve desenli olarak kalıplarda ya da baskı ile üretilmiş olup, iç mekan dekorlarında müşteriye sunulmuş oldu.
 
Tavan kaplamalar enjeksiyonlu ve pres baskı olarak 2 grupta toplanmasına rağmen, asma tavan olarak da üretilen 3’üncü bir çeşidi daha vardır. Enjeksiyonlu tavan kaplamalar 13mm olup 50x50cm ölçülerinde, press baskılı tavan kaplama 8mm olup 50x50cm ölçülerinde ve asma tavanlar ise 20mm olup 60x60cm ölçülerindedir.
 
Peki bu 3 grupta toplanan tavan kaplamaların farkları nelerdir?
 
Enjeksiyonlu olan kaplamalar kalıplarda sıkıştırılarak üretilir ve gözenekleri daha sık ve prüzsüz bir yüzeye sahiptir. Pres baskılı kaplamalar ise düz olarak üretilir ve daha sonradan baskıya verilir. Sıcak olan baskı plakayı belirli oranda eriterek şekil verir. Pres baskılı kaplamalar nem ve rutubet yalıtımı özelliğine sahiptir. Fakat enjeksiyonlu kaplamalar ve asma tavan kaplamalar ise nem ve rutubet yalıtımının yanı sıra ısı yalıtımı özelliğide taşımaktadır.
 
Çatı katında ya da dubleks evlerde oturanlar hep tavandan gelen soğuk ile sıkıntı yaşamakta ve ısınmak için tabir yerinde ise cep yakan faturalar ile mücadele etmektedir. Tavan kaplama yaptıran müşterilerimiz yorumlarında hep tavan kaplamanın faydasını gördük fakat yanlış uygulama yapıldığı için kaplamalar tavandan düşmeye başladı. Doğru uygulama ile yeniden yaptırmak istiyoruz, çok faydasını gördük diyorlar.
 
Bu arada önemli bir konuya açıklık getirmeden devam etmek istemiyorum. Tavan kaplamalar kesinlikle alçı ile yapıştırılmaz. Genelde ustalar “ben ustayım, ben bilirim, banamı öğreteceksiniz” kibiri ile düz mantık olarak direk alçıya yöneliyor. Tabi bir torba alçıyı 10-15TL’ye alıp bütün bir evi kaplamanın maliyeti nerede, bir tüp mastiği ortalama 4-5TL alıp 2m² alan kaplamak nerde… Küçük bir alan olsa yine iyi, 100m² bir evin alçı ile uygulama yapıldığını bir düşünün. Kısa bir süre sonra kaplamaların tavandan döküldüğünü ve hepsinin sökülüp tekrar yapılacağınıda düşünün! Uygulama için dökülen 1 milyarın üzerinde paramı canınızı sıkar, yoksa yenilen vereceğiniz paramı? Takdir sizin.
 
Tavan kaplama plakalarını üreten çok çeşitli firmalar olduğu gibi, kalite olarak da çeşitlilikleri vardır. Bir ürünün fiyatının pahalı olması ya da ucuz olması, o ürünün kaliteli ya da kötü olduğu anlamına gelmez. Genelde büyük marketlerde satılanlar her zaman kalitelidir mantığı ile satın alınır. Ama bilinmesi gereken şey hangi firmanın üretimi olduğudur. İyi araştırılıp doğru karar verilmesi gerekir. Sattığımız ürünler kalitelidir demiyoruz. Müşteri yorumları ve satın alanların tekrar satın alması bir çok şeyi açıklıyor sanırım.
 
Yaptığımız uygulamalarda ve edindiğimiz tecrübelerde şunu gördük ki; uygulama yaparken kaplamaların köşe noktalarında hep boşluk kalanlar, ışığa tutulduğunda aynı kalınlıkta olup dansite(ürünün sıklığı) olarak düşük olan ürünler ve bir tarafı kalın bir tarafı ince olan kaplamalar ile karşılaştık. Bu ürünler, üreten firmalara göre yukarıda da bahsettiğim gibi kalitedeki farkılıklardır. Diğer firmaları kötülemek için bunu anlatmıyoruz tabiki, piyasadaki arz ve talebe göre üretiliyor.
 
“Kaypor – Stropiyer” olarak amacımız, kaliteli ürünü satmak ve müşterilerden tam not almaktır. Bizimle iletişime geçerek yaptırdığı uygulamadaki sorunları ve akıllarındaki soru işaretlerini çözmek adına sordukları sorulara ilişkin makaleler yayımlamaya devam edeceğiz.